Wat zijn microgroenten en hoe worden ze gekweekt?

Microgroenten zijn kleine, jonge plantjes die worden geoogst wanneer ze slechts één tot drie weken oud zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken, zoals broccoli, radijs, mosterd, rucola en nog veel meer. De smaken zijn intenser dan die van volgroeide planten en de voedingsstoffen zijn geconcentreerd in de kleine zaailingen.

De kiemcyclus van de microgroenten begint met het zaaien van de zaden op een speciale grond in een kweekbak. Vervolgens worden de zaden voorzien van de juiste vochtigheid en warmte om de kiemcyclus te bevorderen. Binnen enkele dagen beginnen de zaden te ontkiemen en groeien er kleine zaailingen uit. Dan groeien ze, afhankelijk van het soort,  binnen 6 tot 21 dagen tot microgroenten van ongeveer 5 tot 10 centimeter hoog. 

Daarna worden ze zorgvuldig geoogst, gewassen en verpakt  (zonder pesticiden of andere schadelijke stoffen) om naar jou te worden verzonden!

Hoe lang zijn microgroenten houdbaar?

Wij garanderen u dat de microgroenten minimaal 10 dagen houdbaar blijven in een koelkast van maximaal 5 graden. Na het verstrekken van de 10 dagen kunnen de microgroenten vaak nog gebruikt en gegeten worden. Ons advies is door middel van ruiken en/of proeven te controleren of ze nog eetbaar zijn. 

 

TIP: Probeer de microgroenten zo weinig mogelijk bloot te stellen aan temperatuurschommelingen en leg een stuk keukenrol in het bakje. Zo blijven de microgroenten het langst houdbaar.

Wassen voor gebruik?

Nee, wij adviseren uw microgroenten niet te wassen voor gebruik. Het is direct geschikt voor consumptie. 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen kiemgroenten en microgroenten?

Microgroenten worden vaak verward met kiemgroenten (spruiten), maar er is een duidelijk verschil: vergeleken met kiemgroenten hebben microgroenten meer voedingswaarde en een hogere concentratie antioxidanten. Ze hebben echter ook meer tijd nodig om te groeien en ze zijn moeilijker te oogsten. Vandaar dat je voor microgroenten vaak iets meet betaald.

De groenten verkrijgbaar in de supermarkten en groothandels zijn meestal kiemgroenten (oftewel spruiten). Dit kun je herkennen aan het feit dat spruiten geen echte bladeren maar alleen zaadbladeren bevatten. Microgroenten vormen daarentegen wel echte bladeren. 

Gezondheidsrisico’s kiemgroenten!

Over het algemeen worden kiemgroenten gekweekt in een vochtige, slecht geventileerde en donkere omgeving. Dit zijn uitstekende omstandigheden voor de groei van bacteriën en schimmels. Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat kiemgroenten een hoger risico op voedselgerelateerde ziekten kunnen hebben vanwege hun groeiomstandigheden en het potentieel voor bacteriële besmetting. Volgens Foodsafety zijn er sinds 1996 minstens 30 gemelde uitbraken van voedselgerelateerde ziekten in verband gebracht met spruiten.

Een manier om het risico op ziekte te verminderen, is door de spruiten te koken, of z.s.m. te consumeren na het openen van de verpakking. Microgroenten hebben daarentegen een lager risico vanwege de beheersing van de kweekomstandigheden. Ze blijven ook langer vers!

Hoe lang blijven microgroenten vers?

In het algemeen blijven onze microgroenten 7-10 dagen goed in de koelkast. Leg je een vochtabsorberend doekje in het bakje (keukenrol is prima) dan blijven ze soms tot 14 dagen goed!

Voor restaurants: omdat onze microgroenten meteen na de oogst geleverd worden, blijven ze in de koelkast minsten 3 dagen vers